Русенци вече трябва да внимават сериозно с шума. До 50 хиляди

...
Русенци вече трябва да внимават сериозно с шума. До 50 хиляди
Коментари Харесай

Български град въвежда огромни глоби за шумни съседи и заведения: До 50 хиляди лева

Русенци към този момент би трябвало да внимават съществено с шума. 

До 50 хиляди лв. санкция за юридически лица и 5 000 за шумни съседи в блока готвят в дунавския град. 

Председателят на Общинския съвет на Русе, Иво Пазарджиев, предлага обилни промени в Наредба №4, обвързвана с санкциите за звук, които нарушават спокойствието на жителите в жилищни здания. В момента тези санкции са прекомерно ниски, по тази причина Пазарджиев предлага фрапантно нарастване, написа.

Според Наредба №4, санкциите за такива нарушавания са в диапазона от 20 до 100 лв., като тези суми не са обновени през последните десетилетия и сега са несъразмерни. Тази ниска глоба не обезпечава нужния образователен резултат, който би трябвало да се оказва върху нарушителите. Това ниско равнище на санкциите способства за непозволено натоварване на органите, отговарящи за процеса на налагане и събиране на санкциите. Поради това е належащо доста нарастване на размера на санкциите, сподели Иво Пазарджиев.

Според разбор, осъществен от Социалните услуги Координационен център, през интервала 2019-2023 година, са били издадени общо 249 наказателни постановления на съображение член 2 и член 3 от Наредба №4. Събраната сума от тези санкции е общо 3060 лв.. Броят на издадените наказателни постановления указва на ниска успеваемост на санкционния развой.



С сегашния план се предлага въвеждането на имуществени наказания и за юридически лица, което сега не е планувано. Също по този начин, ще се уреждат въпросите за " повторност " и " методичност " на нарушаванията, тъй като в актуалната нормативна уредба те не са избрани.

Законът за локалното самоуправление и локалната администрация планува, че общинските препоръки сами дефинират размера на санкциите при нарушаване на наредбите, които те одобряват.

За физически лица санкциите могат да доближат до 5000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица - до 50 000 лв..

За нарушавания на член 2 от Наредба №4 се предлага закрепена санкция от 300 лв. за физически лица и 1000 лв. за еднолични търговци и юридически лица. За наново нарушаване се планува санкция от 500 лв. за физически лица и 1300 лв. за еднолични търговци и юридически лица. При систематични нарушавания на член 2, санкцията ще бъде удвоена по отношение на размера за наново нарушаване.

За нарушавания на член 3 от Наредба №4 Пазарджиев предлага санкция от 300 лв. за извършители, живеещи в жилищни здания, и имуществена глоба от 1000 лв. за еднолични търговци и юридически лица. При наново нарушаване санкцията би била 500 лв. за физически лица и 1300 лв. за еднолични търговци и юридически лица. При систематични нарушавания на член 3, санкциите ще бъдат удвоени по отношение на размера за наново нарушаване.

Очаква се планът на Наредба да отбрани правата и ползите на жителите и посетителите на Община Русе, като обезпечи обновена нормативна уредба.

Проектът е оповестен на уеб страницата на Общинския съвет за оферти и отзиви за период от 30 дни.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР